Kérdéseivel hívjon minket:
+36 (52) 454 928+36 (30) 633 2309

A katát és kivát ajánlja a kis cégeknek az NGM

A vállalkozások 80 százaléka az NGM szerint jobban járhat a kivával, mint a társasági adóval. Megéri a kis- és középvállalkozásoknak a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adót (kiva) választaniuk - hívta fel a figyelmet Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
A katát és kivát ajánlja a kis cégeknek az NGM
Megéri a kis- és középvállalkozásoknak a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adót (kiva) választaniuk - hívta fel a figyelmet Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Felidézte, hogy 2017-ben a duplájára, 12 millió forintra emelkedett a kata bevételi határa. Az egyéni vállalkozók, önfoglalkoztató vállalkozások egy tételes adó befizetésével kiválthatják a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat, a munkáltatót terhelő adókat, tehát a legtöbb fontos adónemet - hangsúlyozta.
A katát választók száma 30 ezerrel nőtt idén,  elérte a 189 ezret, de év közben is át lehet lépni - közölte.
Izer Norbert kiemelte: a kiva esetében az adókötelezettség meghatározása egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá vált, illetve kedvezőbb lett több részletszabály is. A vállalkozások 80 százaléka jobban járhat ezzel az adónemmel, mint a társasági adóval - jelezte.
A kivát választók száma megduplázódott, csaknem elérte a 13 ezret idén, és ennél az adónemnél is biztosított az év közbeni áttérés lehetősége - hívta fel a figyelmet.A kata kapcsán a helyettes államtitkár felidézte, a kisadózók havi 50 ezer forint befizetésével eleget tesznek a legtöbb adózási kötelezettségüknek. A nem főállásban dolgozó kisadózóknak lehetőségük van 25 ezer forintos mértékkel adót fizetni.
Kiemelte azt is, hogy 75 ezer forintot fizethetnek be azok, akik szeretnének egy esetleges keresőképtelenség idejére vagy a nyugdíjra készülni, így meg tudják emelni a juttatási alapot, amit a táppénz vagy a nyugdíj számításakor figyelembe vesznek.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kata szabályozása rugalmassága miatt is kedvező. Példaként említette egyebek mellett, hogy ha a vállalkozó meghaladja az értékhatárt, akkor sem kell kilépni, a többlet utáni 40 százalékos adó megfizetésével a kata hatálya alatt lehet maradni. Emelkedett a kisadózókat megillető ellátások alapja is - tette hozzá.
A kivát érintő változások közül kiemelte, hogy az adókulcs 16-ról 14 százalékra csökkent idén.
Duplájára emelték a létszámhatárt, már 50 foglalkoztatottig választhatják a cégek ezt az adózási formát, illetve 500 millió forint árbevételig. A szabályozás itt is rugalmas, felmehet 100-ig is a munkavállalók száma és 1 milliárd forintig az árbevétel, akkor sem kell kilépni a kiva hatálya alól - mondta.
Izer Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes az érintett cégeknek átgondolni a kiva által nyújtott lehetőségeket. Ehhez az NGM is segítséget nyújt, a tárca honlapján elérhető kalkulátor megkönnyíti a számolást.
(MTI)

További híreink:

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként híreinkről, szakmai tanácsainkról!


Kapcsolat

Székhely:

1088 Budapest,
József körút 19 III/6

Iroda cím:

4025 Debrecen,
Szent Anna u. 14/A

Levelezési cím:

4002 Debrecen
Pf. 309

Tel./Fax:

(52) 454-928
(52) 454-929
(52) 323-563